Luahan Hari Ini
Assalammualaikum olls.. Tengah mood nak blogwalking.. Tinggalkan link korang dekat bawah

2/6/14

Punca KEPUTIHAN wanita dan rawatannya


Assalammualaikum semua.. Okay, hari ni aku nak cerita sikit pasal keputihan.. Apa tu keputihan? Keputihan ialah lelehan lendir yang keluar dari faraj wanita yang mana ada pelbagai sifat dan berbeza bagi setiap wanita.. 

Kebiasaannya keputihan ni berwarna jernih atau kelabu keputihan (cream).. Tetapi, amat bahaya jika keputihan anda berubah warna kepada kekuningan atau kehijauan kerana itu bermakna faraj anda telah dijangkiti kuman.. Begitu juga jika keputihan itu berlendir dan tidak beku seperti susu basi atau berbau hanyir ataupun mengalami kegatalan pada faraj, itu menunjukkan faraj anda mengalami jangkitan..

Punca-punca : 

Sekarang, mari kita lihat antara punca-punca berlakunya keputihan itu..

1) Perubahan hormon,perubahan mental,ubat-ubatan,jangkitan atau penyakit dalaman..

2) Perubahan ketika ovulasi

3) Seksual yang teransang

4) Stress dari segi mental

5) Penyakit dalaman seperti tiroid dan kencing manis

6) Jangkitan seperti Bacterial vaginosis, Candida vaginitis, Trichomonas vaginitis, Gonorea, Chlamydia atau Herpes

** Bagi wanita yang mengalami keputihan ini, dinasihatkan untuk memakai pantyliner bagi mengelakkan daripada bau dan tidak selesa..

Cara merawat : 

** Tradisional

Cara Pertama

1. Ambil secekak pucuk pegaga dengan akarnya sekali dan bersihkan.

2. Kemudian anda rebuslah pucuk pegaga tadi bersama 2 gelas air bersih.

3. Masukkan sedikit garam kedalam air rebusan itu.

4. Setelah mendidih ,biarkan ia sehingga sejuk.

5. Apabila air rebusan telahpun sejuk,anda tapislah air rebusan itu.

6. Minum air tersebut 2 kali sehari.

7. Amalkan sehingga masalah keputihan dan rasa gatal itu sembuh.

Cara Kedua

1. Ambil 12 helai daun sireh dan bersihkanya.

2. Kemudian anda sediakan 1 liter air suam.

3. Ramas kesemua daun sireh tadi bersama-sama air suam tadi.

4. Tapislah air tersebut.

5. Gunakan air tapisan untuk mencuci bahagian alat sulit anda.

6. Selain dapat menghilangkan rasa gatal dan bau, petua ini juga dapat merapatkan kembali bahagian alat sulit wanita.

7. Lakukan sehingga anda dapat mengatasi masalah keputihan yang dialami.

Perhatian: Petua tradisional ini hanyalah alternatif untuk rawatan yang didapati dari orang-orang tua terdahulu. Bagaimanapun anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor supaya tidak ada kesan sampingan dikemudian hari.

** Moden :

Anda boleh menggunakan pencuci wanita yang bersesuaian atau pun mencuba Harum Malam seperti yang ditunjukkan dibawah :





Klik gambar untuk order yea..
Antara kebaikan Harum Malam ni ialah : 
-Meningkatkan keinginan serta mempercepatkan ransangan seksual
-bertenaga dan mengatasi masalah vagina kering
-Membantu mengetatkan dan menganjalkan vagina
-Membantu membunuh bacteria dalam saluran kencing serta mengatasi masalah kerap kencing
-Meningkatkan system tahan tubuh serta menstabilkan hormon
-Mengurangkan tekanan dan tension
-Membantu menganjalkan kulit serta tubuh badan dan mengurangkan kedutan
p/s; Sesuai untuk kaum hawa, HARUM MALAM suppliment tambahan untuk kekal sihat dan merawat masalah dalaman seperti keputihan, gatal2 vagina, mengetatkan vagina, hilang hanyir period, sesuai diambil ketika period, dalam pantang dan menyusu baby, yg belum kahwin pun boleh.
*Halal jakim dan kkm semua ada. dah lebih 7 tahun dalam pasaran..

Harganya berapa? Murah je,inshallah.. RM33 (tidak termasuk pos)

Untuk order boleh singgah ke ---> AHR Beauty Shop

Sumber Kredit kepada : A & Z beauty shoppe

3 comments:

Farah Waheda Wahid said...

great piece of sharing dear... Alhamdulillah buat setakat ni masalah keputihan sangat jarang berlaku ...

Azyan Ramle said...

@Farah Waheda Wahid thank you sis.. alhamdulillah kalau macam tu :)

Aku Penghibur said...

terima kasih atas perkongsiannya ^_^

Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini