Luahan Hari Ini
Assalammualaikum olls.. Tengah mood nak blogwalking.. Tinggalkan link korang dekat bawah

2/3/13

~ Nasihat Berblogging ~



Annyeong bloggers sayang..opss,,berkorea lah pulak kan..okay,ri ni aku nak shares sikitlah tips-tips untuk berblogging..ohh lupa,, aku mula berblogging since Ogos 2010 tp aku ni bukanah blogger tegar pun dulu..almaklumlah,zaman muda-muda..hehe..okay,,now aku nak riwayatkan sikitlah pasal berblogging ni..maaf eh kalo aku ni terlebih tegur ke ape..
if korang perasanlah,kekadang ada setengah blogger yang blog diorg seriusly ohsemm n gojes tp kadang tuh ada jugak terselit 2,3,4,5,6,7 widget yang pada aku tk brape ohsemm..kadang tuh buatkan blog korang jadi berat n lambat gilee loading nya..okay,FULLSTOP membebel okay..bawah ni aku kasi tahu amenda yea :)

1. Background - myb background aku ni tk cukup ohsemm dr korang tapi aku nak kasi tahu satu menda nih, kalau boley jgnlh pky background y kaler nye makaihh terang bukan main..korang pakailah yang softone tp nmpk garang cmtu.
2. Widget - ha,,ape y aku mksdkn dgn widget ni?ada byk jenis widgetkn?okay, contohnya, jgnlh pky widget yang bunga-bunga cinta atau snowflake tu dlm blog..sbb kdg tuh buat org susah nk tekan pape kt blog korang tuh.. 
3. Header - ha,,header ni klo boley,kasilah yang cun sikit yea..n klo boley yang tulisn dy boley nmpklh..jgnlh pky header yang mmg wane dy mcm buntut kuali kan?hee 
4. Cursor - Untuk cursor pulak, mmg cantek klo korang pky cursor yang pelbagai tuh + y letak pic korg tuh tp pleasee, klo nk pky cursor y berjela2 tuh pastikan panjang dy tkdelah smpy menggangu pembacaan para pembaca or visitors bloggie korang
5. Chatbox/Shoutbox - Haa,,yang ni pown satu..kadang tuh aku tengok cbox korang tuh letak tk teratur pown..klo nk lagi kemas, its better korang buat floating box atau hide cbox cm y aku buat ni sbb nmpklh kemas sikit bloggie korang tu..
6. Lebar blog - Okay, blog korang klo boley jgnlh terlalu lebar.. klo boley jgnlh buat sampai viewers korang nk kena scroll ke tepi..susah nk buat n sometimes klo malas sgt diorg terus tutp je n mls nk baca.so, pendekkan lebar blog korang yea.
7. Body Layout - Ha,,body layout ni boley korang adjust dekat template korang tuh..klo boley buatlah 2 colum je instead of 3 column.. mcm tu brulah cantik n kemas blog korang tu..tkdelah semak n byk sgt widget tuh..
8. Posting - Klo boley, letaklah posting 1 post dekat main page..tkdelh pening readers korang
9. Blog Archive - Yang ni terpulanglah kt korang nk letak ke tk tp pada aku its better korang letaklah so senang untuk readers korang view past post korang..atleast korg boley rujuk pape dekat post yang lepas tu..
10. Followers Widget - Last but not least, follower widget korang tuh..klo boley, jgnlh korang g 'hide'kan widget korg tu sbb kdg readers korang akan perlukan untuk tengok dior followers keberapa untuk blog korg tu..sng diorg nk mention pape dkt blog korang tu n sng bg korg nk rujuk balik..

so,,thats all for today, pape t aku update g yea..penatlah..hehe..papai..xoxoxoxo..

10 comments:

cweet pinky said...

waalaikumussalam :D

hai3 , CP singgah dari port blogger , naice sharing , betul tuh , ade g satu pasal word verification , susa nak komen , then kalaw ayat tuh sebolehnya orang paham and perkataan tak terlalu singkat , ataupun guna ayat or perkataan ala2 manja or gedik tuh ...


happy bloging :D

Niena Reen said...

setuju2. memang benci bila masuk blog yg semak2 dan memeningkan kepala. :)

✿A I N A A✿ said...

betul tu.. ena setuju.. dulu masa ena mula2 berblog memang jahil sgt2 dengan dunia blog ni.. bila dah lama2, ena nak simple2 je... Alhamdulillah berkesan dan readers semakin byk

Azyan Ramle said...

yea dearest..betol tuh..sometimes semak kepala tgk blog y agak kurang kemas n sometimes tuh yan just pangkah je teros..mls nk tgk sbb semak n berat..n, words verification tuh..oh myy sumpahh menyampah..sangat susahkan viewers nk comment..btw,,tanx gojes semua sudi singgah n comment entry yan :)

Nadia Johari said...

betul tu sume..tapi kdg2 ade yang x kems pun pemes tau..hehe..ikut blogger tu la kang..tapi better kemas dan cntik..dan x berta kan..yang cursor tu mmg kalo leh xyh pjg2 ayt..

MawardiYunus said...

terima kasih sudi follow blog saya . ni entry untuk awak :)
http://mawardiyunus.blogspot.com/2013/02/followers-mingguan-7.html

Azyan Ramle said...

yap..betol tu nadia..slalunya y pemes tu y tk brape kemas..but,,the better if kemas blog tuh..blog represent who u r :)

Azyan Ramle said...

tanx mawardi..just BW through that entry n its ohsemm..tanx include me in there :D

Carlos Santiago said...

Cool..satu nasihat yg guddsss

Azyan Ramle said...

tanx carlos :)