Luahan Hari Ini
Assalammualaikum olls.. Tengah mood nak blogwalking.. Tinggalkan link korang dekat bawah

1/5/14

Berkorbannya AYAH hingga ke Syurga!!



Assalammualaikum wbt

Demi anak pakcik ni sanggup menghantar anaknya. mereka tinggal di gombak dan hantar anaknya di IPG melaka.

Nak di jadikan cerita pakcik ni tersalah jalan masuk seremban dari gombak dan terus ikut bukit putus melalui kuala pilah untuk ke melaka melalui tampin. katanya lagi,mereka berdua beranak bertolak dari gombak pukul 3 pagi dan bersolat subuh di nilai kemudian meneruskan perjalananan dan sarapan di kuala pilah.

Mendengar cerita pakcik ni, dlm hati aku berkata, "balik dari melaka ni aku akan ikut jalan blk ke seremban ikut jalan yg pacik ni lalui td" ... bila sudah abis selesai di IPG (instutut perguruan), blk ja terus ikut jln tersebut iaitu dr melaka ke seremban melalui tampin dan kuala pilah. Boleh tahan juga jalan tersebut dgn selekohnya yg tajam dan lory lagi......

Cuba kita bayangkan pakcik ni dgn anaknya melalui jalan ni dgn beg dan bekalan mereka....sebak hati bila mendengar cerita pakcik ni... di kesempatan ini aku sendiri mempelawa pakcik ni pada ari jumaat ini "pakcik tak perlu la amik anak pakcik, nti saya akan hantarkan anak pakcik sekali ke gombak"....

Sayu hati lihat wajah seorg ayah yg sanggup bersusah payah utk anaknya agar anaknya sentiasa berjaya depan matanya sendiri... semoga Allah memberi rezki yg melimpah ruah pada keluarga pakcik ni....

Pada semua,hargai la ayah, bapa, walid, dady, papa, baba kita selagi mereka masih hidup... kasih mereka tidak pernah luntur utk kita yg bernama anak.

- Kisah dari, Kee Perantau Simpang Tiga.

Jangan ingat kita lah orang yang paling hidup susah, ramai lagi yang lagi hidup susah berbanding kita. Ingat juga, jangan kita sombong, kedekut ketika kita senang, kita belum tahu bagaimana kita di hari kita susah nanti. renung-renungkan dan selamat beramal!.

Psst: LIKE dan SHARE lah kisah ini jika ianya mampu memberi tauladan dan peringatan kepada anda dan juga insan yang anda sayangi.

*Cerita ni aku copypaste dari FB sebab aku nak sebarkan sedikit pengajaran dekat korang semua.. Sebak hati aku bila baca and aku automatically teringat ayah aku.. Even dudk satu (1) rumah dan jumpa hari-hari pun, aku tetap sayu bila baca cerita ni sebab aku rapat sangat dengan ayha aku..Jom kita sama-sama doakan moga ayah/walid/abi/abah/baba kita sentiasa sihat dan hidupnya diberkati.. Amin.. Along SAYANG ayah!

5 comments:

sYiRa LoKMaN said...

pengorbanan...1 perkataan tapi terlalu hebat !

Akma Niza said...

sdh je bace entry awk ni... t'ingat kat ayah kte kat hospital ;( bsr kn p'gorbanan seorg ayah..sgp b'susah pyah demi anak2 mereka..

Azyan Ramle said...

@sYiRa LoKMaN Betul tu syira.. Walaupun ia satu perkataan tapi terlalu berat untuk dipikul..

Azyan Ramle said...

@Akma Niza Memang sedih pun akma.. Yeke? yan doakan ayah akma sihat selalu.. Amin..

Norhasniza Khalid said...

tetiba rasa hiba teringat ayah....

#blog ini dalam bloglist mama, harap pihak sana dapat berbuat demikian juga,... :)